jarek
Starshiy Praporshchik

|
Post by jarek on Jul 22, 2007 16:00:05 GMT -5
Niestety Czesi wiedza o Polsce tylko to, co przeczytaja sobie w gazetach, no i w gazetach u nas o Polsce pisze sie tylko w zwiazku u 1. Radarem i 2. kontrowersjami (rozne propozyche Giertycha, ojciec Rydzyk i Radio Maria, 75 % Polakow odwiedza co niedziele kosciol, itd.). To tez moze byc jeden z powodow dlaczego moga sie czasami na forach czeskich pojawic takie glupie komentarze :-( To bardzo bardzo szkoda, ze czesi tak malo o nas wiedza. A tak by mogli po prostu do auta wsiadz i nas odwiedzic.  Czesi sa bardzo lubiani i dobrze traktowani w polsce. (Wieczne dzienki Helenie Vondrackovej  ) www.youtube.com/watch?v=I2nUvcWLTIQKiedys gdzies czytalem, ze Czesi nawet wiedza wiecej o niemcach, niz o nas. Ja was tak troche obserwowalem, co piszecie, jak myslicie. I naprawde nie ma takich duzych roznic miedzy nami, moze my jestesmy bardziej spontaniczni, czesi znow bardziej zarezerwowani i jakos chyba troche bardziej negatywnie albo krytycznie nastawieni do wielu rzeczy i szybciej sie denerwuja. Ale w narzekaniu to jestesmy oboje Czesi i Polacy chyba misztrami swiata. ;D Czas, aby cesi, polacy i slowacy znowu sie do siebie zblizyli i dali sobie rece. A cos mi sie wydaje nawet, ze Unia Europejska to jest fantastyczna szansa, aby tak sie stalo.
|
|
|
Post by demokrat on Jul 22, 2007 16:07:33 GMT -5
Czas, aby cesi, polacy i slowacy znowu sie do siebie zblizyli i dali sobie rece. A cos mi sie wydaje nawet, ze Unia Europejska to jest fantastyczna szansa, aby tak sie stalo. Calkowicie sie z Toba zgadzam  Nie wszystcy Czesi ale maja zly stosunek do Polakow. Mysle, ze wiekszego polonofila od mnie trzeba byloby w Czechach z swieca szukac  Btw. Moze w tym roku pojade do Polski odwiedzic moich polskich kolegow 
|
|
mina
Serdzhant
|
Post by mina on Jul 23, 2007 4:12:02 GMT -5
nawet jesli 75% polaków odwiedza kosciół(buaha) to kogo to obchodzi? Nie moga? W polsce nikomu nie przeszkadza ze czesi to ateisci? Co kogo obchodzi czy jestes katolikem, ateista,żydem,muzulmaninem? mnie to nic nie obchodzi....Twoja wiara twoja sprawa chcesz wierz nie chcesz to sie nie wpier... i tyle
|
|
mina
Serdzhant
|
Post by mina on Jul 23, 2007 4:15:54 GMT -5
Piekne slowa z tym zblizaniem:P ale czy nasze narody kiedys byly blisko?
ps. najlepiej przyjedz nad morze bo y tam swojego nie macie;P
|
|
jarek
Starshiy Praporshchik

|
Post by jarek on Jul 23, 2007 20:27:31 GMT -5
Piekne slowa z tym zblizaniem:P ale czy nasze narody kiedys byly blisko? Dobrze, juz niegorsz sie mina, to do niczego nie prowadzi.  Musialy byc bliskie, skoro mamy takie bliskie jezyki i wogole. Ale to nawet nie nasza zasluga, raczej los za darmo otrzymany. Rychlo w czas zeby sie zaczelo wiecej dziac miedzy nami, zeby Czesi i polacy nie mieszkali tylko kolo siebie, nie wiedzac nic o sobie, ale razem. A to przeciesz nic, zupelnie nic nie kosztuje, tylko dobrej woli. Najwieksza wada slowian to jest chyba ich obojetnosc do siebie. Juz nie raz zesmy placili surowo za to. Kraje jak Austria, Szwajcaria i Niemcy nawet jezyki i pisemnosc ze soba synchronizuja, zeby sie z czasem nie oddalic za daleko od siebie.
|
|
jarek
Starshiy Praporshchik

|
Post by jarek on Jul 23, 2007 21:03:55 GMT -5
nawet jesli 75% polaków odwiedza kosciół(buaha) to kogo to obchodzi? Nie moga? W polsce nikomu nie przeszkadza ze czesi to ateisci? Co kogo obchodzi czy jestes katolikem, ateista,żydem,muzulmaninem? mnie to nic nie obchodzi....Twoja wiara twoja sprawa chcesz wierz nie chcesz to sie nie wpier... i tyle Ja uwazam, ze religia to jest wylacznie prywatna rzecza i jezeli ktos bardzo w boga wierzy i chodzi ciagle do kosciola to kto mu to chce zabronic? A "Nie-wiara", to tez jest pewna forma wiary. Ja tez jestem chrzescijaninem i uwazam wiare za cenne wzbogacenie mojego zycia, mimo ze nie chodze do kosciola, caly fundament wartosci i etyki w europie nawet atheistycznych krajow sie wywodzi wlasnie z Chrzescijanstwa. Dla mnie to tylko wtedy granica, kiedy kosciol sie zaczyna mieszac do polityki. I to wlasnie ciagle probuje w polsce. Naiwnosc starej generacji do kosciola jest nadal ogromna.
|
|
mina
Serdzhant
|
Post by mina on Jul 24, 2007 4:19:52 GMT -5
Dla mnie to tylko wtedy granica, kiedy kosciol sie zaczyna mieszac do polityki. I to wlasnie ciagle probuje w polsce. Naiwnosc starej generacji do kosciola jest nadal ogromna.
świete slowa:)
|
|
|
Post by jano76 on Aug 10, 2007 15:18:39 GMT -5
I have never heard anyone around me say anything bad about the Poles,lot of people make fun about Polish Catholic fanaticism , drinking and te way they treat women,just the classical stupid sterotypes you can find just about anywhere, so i say the answer to your question Mina is that morons are everywhere and we can do nothing about it , because killing them is for some stupid reason Illegal.
|
|
|
Post by demokrat on Aug 16, 2007 4:48:11 GMT -5
caly fundament wartosci i etyki w europie nawet atheistycznych krajow sie wywodzi wlasnie z Chrzescijanstwa. Czesciowo masz racje. To o czym mowisz istnialo nawet przed religia chrzescijanska. Chrzescijanie tego tylko wykorzystali po to by religia chrzescijanska byla bardziej atraktywna dla mas ludzi. Chrzescijanskie wartosci sa tylko populizmem bo istnialy wczesniej. Wiekszosc ludzi nie lubi przemoc i bezsensowne mordowani i uwaza za dobre, gdy wszystcy sobie pomagaja, idt. i kierowala sie tymi zasadami nawet przed powstaniem chrzescijanstwa. Chrzescijanie kopiowali od poganow, popatrz tylko na takie swieta jako wielkanoc ktore maja poganskich korzeni. Popatrz tez na starozytna Grecje. Grecka cywilizacja istniala setki lat przed chrzescijanstwem (o Egipcie juz nawet nie wspominam). Gdyby wszystcy Grecy zyli jak barbarzyncy, ludzie w ogole nie mogliby tam zyc w miastach. Cywilizacja Grecka dala swiatu wielokrotnie wiecej niz chrzescijanstwo. Mozemy podziekowac chrzescijaninom za spalenie ksiazek filosofow greckich, ktorych poglady na swiat byly "niechrzescijanskie".
|
|
Mikolaj
Serdzhant
Amor Patriae Nostra Lex
|
Post by Mikolaj on Aug 16, 2007 7:28:24 GMT -5
Smutne, bo ja uwa¿am Czechów i S³owaków za naszych najbli¿szych braci, po prostu ich lubie. Niestety te¿ mi sie wydawa³o zawsze, ¿e Czesi s¹ strasznie zgermanizowani. Nie wiem jak w Czechach, ale w Polsce Niemcy s¹ raczej nielubiani
W ka¿dym razie uwa¿am, ¿e nawet jeœli Polacy s¹ doœæ religijni (z regó³y deklaruj¹ tylko), to nie w tym niczego niew³aœciwego. Ba, nawet uwa¿am, ¿e to lepsze ni¿ gejowo-marksistowska "Europejska" to¿samoœæ tak promowana w ró¿nych mediach jako bardziej "cywilizowana". Mo¿e Czesi zmieni¹ o nas zdanie, mam nadzieje, ¿e Polska dalej bêdzie sie tak rozwijaæ, b¹dŸ co b¹dŸ przed wojna "szawjcarem" nazywano bojów hotelowych, bo z biedy emigrowali dorabiaæ sobie np. w Polsce, a teraz...
Domyœlam sie, ¿e dla Czechów wielk¹ postaci¹ jest Jan Hus i koœció³ zawsze sie kojarzy³ niezbyt przyjemnie od tamtego czasu. Tylko, ¿e np. polska delegacja na soborze w Bazylei glosowa³a przeciwko spaleniu Husa (z jednym wyj¹tkiem-Miko³aj Tr¹ba). Dziekan Uniwersytetu Jagielloñskiego, kanonik Pawe³ W³odkowic (Paulus Vladimiri) wyprowadzi³ tam dowód na podstawie prawa kanonicznego, ¿e innowiercy te¿ zas³uguj¹ na szacunek i te¿ maj¹ prawa. Husyci nawet chcieli wybraæ na Króla syna polskiego w³adcy.
|
|
jarek
Starshiy Praporshchik

|
Post by jarek on Aug 16, 2007 17:04:17 GMT -5
MikolajJak mozesz to pisz bez czcionkow, bo nic nie widac, dla kazdego co nie ma polskich znakow na computerze.
|
|
mina
Serdzhant
|
Post by mina on Aug 17, 2007 14:46:46 GMT -5
mikołaj jesteś homofobem?
|
|
krzysiek
Mladshiy Leytenant

Slavic and Proud
|
Post by krzysiek on Sept 27, 2007 18:05:53 GMT -5
WOW great knowledge of the Polish language (same applies to The Goddess) I'm impressed. I wish I knew Czech and Slovak languages so well. If I may give you a tip - use jak instead of jako "i.e. jak Giertych"  On the other hand I would like to let you know that I myself, even though brought up in a Catholic faith consider myself an atheist, and share the views you had mentioned above regarding my countrymen. I was born 20 km north of the Czech border and have been a guest in Czech villages bordering Poland a couple of times when I was young. I wonder whether the proximity of the Czech Republic to my place of origin had anything to do with my views. I don't know if you realise but people are being divided in half more or less when it comes to the role church and people like Rydzyk and Radio Maria should play in politics. The division mostly goes between big cities and the educated and the older, poorer more rural and therefore less educated part of the society.
|
|
daver2
Leytenant

Rzeczpospolita
|
Post by daver2 on Sept 28, 2007 4:20:44 GMT -5
Demokrat musiał mieszkać w Polsce  To niemożliwe żeby tak dobrze opanować pisany język polski. Chyba, że we Vsetinie pół ludności to Polacy 
|
|
Kuboslav
Praporshchik

Slavic Soldier
|
Post by Kuboslav on Sept 30, 2007 7:19:09 GMT -5
Popatrz tez na starozytna Grecje. Grecka cywilizacja istniala setki lat przed chrzescijanstwem (o Egipcie juz nawet nie wspominam). Gdyby wszystcy Grecy zyli jak barbarzyncy, ludzie w ogole nie mogliby tam zyc w miastach. Cywilizacja Grecka dala swiatu wielokrotnie wiecej niz chrzescijanstwo. Mozemy podziekowac chrzescijaninom za spalenie ksiazek filosofow greckich, ktorych poglady na swiat byly "niechrzescijanskie". Chyba Cie ponosi... Studiowa³em filozofie przez 3 semestry i to, o czym mowisz jest tylko obiegowa opinia krazaca wsrod niedoinformowanej gawiedzi przeksztalcajacej sredniowiecze w czas zacofania i zaniku mysli spowodowanej ogromnym znaczeniem wiuary chrzescijanskiej... I jest to poglad jak najbardziej mylny, malo bylo tak plodnych epok jak sredniowiecze, tak pelnych wybitnych dziel i wiecznie zywych sporow... Wtedy ludzie mieli pojecie o jaskims porzadku na swiecie, dzis nawet podwazaja fakt istnienia jakiegokolwiek, probuja forswoac tepe liberalne ideologe i niszcza dorobek ponad dwoch tysiecy lat europejskiej historii... Wiem, ze poczatki sredniowiecza sa nazywane "ciemnymi wiekami", ale przyczyna tego nie byla religia, tylko zamet, jaki dzial sie w Europie spowodowany tworzeniem sie coraz to nowych panstw i migracjami wewnatrz Europy... Jednak juz od X wieku filozofia zaczela odzywac i to nie na popiolach starych pism, jak usilujesz nam wmowic, tylko na ich podstawie, wspierajac sie na tych niewielu materialach, ktore pozostaly... Kiedy w XIII wieku do Europy chrzescijanskiej zawital Arystoteles, doswiadczylismy jednego z najbogatszych okresow w historii filozofii, wiec nie probuj prosze, przeinaczac historii... Wbrew pozorom, Ksciol byl bardziej inwazyjny w renesansie tzw. (ta nazwa wskazuje na to, ze sredniowiecze bylo epoka smierci - idiotyczna manipulacja) niz w sredniowieczu...
|
|